In-line print af sølv-tyndfilmsbelægning

I løbet af RollFlex-projektet har Stensborg A/S udviklet en teknologi, som gør det muligt at lave ultratynde sølvfilmbelægninger på forskelige materialer som fx. plastfolie og glas ved hjælp af en nyudviklet printerteknologi. Tykkelsen af disse sølvbelægninger antages at være omkring 25 nm. Processen er særlig interessant for RollFlex til R2R-fremstillingen af organiske solceller og lysdioder, som udvikles i projektet, fordi den kan anvendes på forskellige måder til at forbedre resultatet af de fremstillede komponenter. Således vil fx. optiske diffraktionsgitre fremstillet med R2R-processen forbedre komponenternes lyseffektivitet signifikant, som følge af den konforme sølvbelægning, som i printprocessen tilføres denne type nano-overflade-reliefstrukturer. Ligeledes vil man med den nye teknologi kunne printe lederbaner i forskellige mønstre. Begge trin i processen er nødvendige for fremstillingen af solceller og lysdioder i projektet.

Sammenfattet tilbyder teknologien følgende:

  • Print på rulle-til-rulle og rulle-til-plade
  • Hurtig og fleksibel udvikling af komponentprototyper
  • Skalérbar produktion fra enkelt styk til volumenproduktion
  • Enkel modifikation af trykte metalmønstre ved volumenproduktion

For så vidt angår print af elektrisk ledende lag, kræver printersystemet blot en bitmap-inputfil. De tynde sølvfilm har en resistivitet på omkring 7.55·10ˆ-8Ωm.

Teknologien vil blive implementeret på den industrielle NIL platform, som Stensborg A/S har udviklet og sælger under navnet HoloPrint©